Rapport frå Vossvind, gruppe 2

En Doofenshmirtz Evil Inc-rapport.

Finne en konstant i likningen til luftmotstand

Hensikt

Hensikten vår var å finne en konstant i likningen til luftmotstand som vi kan bruke senere på raketten våres. Vi testet med en fotball, siden det er ett solid objekt men med litt vekt så den er god for enkel utregning.

Utstyr

  • Et stykk vindtunnel
  • En fotball

Framgangsmåte/Resultat

Sett deg på toget til Voss dermed gå de knappe to kilometerene til Vossvind. Bryt deg inn og start vindtunnelen. Sett rolig fotballen inn når vindtunnelen er på rolige 40km/t. Øk hastigheten inntil ballen svever på ett delvis balansert vis. Hvis Ballen din er litt ujevn vil den fly rundt og krasje inn i ting som ett barn på sukkerkick. Hvis du er så heldig att du oppnår en svevende og balansert ball, skriv ned hastigheten på vinden når dette skjedde, F.eks 63km/t. Etter dette er du litt lost.

Finn derfor en meget smart venn, i vårt tilfelle Sebastian Lillemark, og få han til å gjøre utregningene. Først fant han konstanten [dvs k, red.anm.], når han fant dette ut kunne han sette den inn i en formel for å finne ut om målingene våre stemte, altså at tallene var lik på hver side. Vi fikk da 3,54 = 3,58 så relativt likt, andre utregningen han måtte gjøre var å finne ut Drag Co-efficienten (K), etter lange dager og netter med tung utregning og flere notatbøker fant han ut at dette ble 0,615. Vi sa oss fornøyd og dro hjem.

Redaktøren kommenterer:

Det som ikkje representanten frå Doofenshmirtz Evil Inc har forklart (det var jo her han vart lost) er:

  1. Noken i gruppa har tydeligvis vegd ballen og funne at m = 0,365 kg. Så «vekt» må inn i utstyrslista
  2. Farten v er omrekna frå km/h til m/s. Så (rolige ?) 63 km/h tilsvarer 17,5 m/s.
  3. Kontrollen av venstre og høyre side av del 2, jo stemma, sidan det er same formel som er brukt, så den treng vi ikkje.
  4. Men spørsmålet er no: Kor dukka verdien på A opp? (Svar i kommentarfeltet)
  5. Konstanten k er eit tal som er avhengig av objektet sin størrelse (nærmare bestemt arealet av tverrsnittet ballen A) og form, samt lufttettheten ρ (som vi set lik 1.2) . Når vi reknar om til den såkalte Drag-koeffisienten (som heiter Cd og ikkje K), så deler vi på A og ρ,og dermed sit vi igjen med ein faktor som ideelt sett bare skal vera avhengig av formen. Eg seier ideelt fordi også stoffet på ytterflata til ballen har betydning. I følge mange kilder, er Cd for ei kule lik 0.5. Så 0.615 er derfor ein god verdi, og Doofenshmirtz Evil Inc. kan trygt sei seg fornøyd!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *